Въпроси и отговори

„Евровизия“ е конкурс с много обемни правила, срокове и изисквания, които трябва да се вземат предвид. За да Ви улесним, създадохме тази секция с често срещани въпроси. Ако не намирате отговора на Вашия въпрос, или пък все още имате неясноти, то не се колебайте да се свържете с нас на: eurovision2018@bnt.bg

Общи организационни въпроси

Каква трябва да е дължината на дадена песен?
Песента трябва да бъде не по-дълга от 3 минути. За целите на българската селекция се допуска и изключение от това правило. За да бъде депозирана в EBU обаче, песента ще трябва да бъде съкратена до максималната позволена дължина според правилника.

Колко души могат да бъдат едновременно на сцената?
На сцената е позволено да се явят до 6 души.

В случай, че една песен бъде избрана от страна БНТ, кога трябва да се депозира в EBU?
Крайният срок БНТ да представи българската песен на „Евровизия“ 2018 с всички придружаващи документи и официален видеоклип е до втората седмица на месец март 2018. Точната дата все още не е уточнена от страна на организаторите.

Какво изобщо означава EBU?
European Broadcasting Union (бълг. Европейски съвет за радио и телевизия) е организация, обединяваща всички европейски обществени телевизии и радиа. Тя организира конкурсите на „Евровизия“, занимава се с произвеждане и разпространение на телевизионно съдържание за големи форуми като Олимпийски игри, Световни първенства по футбол и други. Всички членуващи радио и телевизионни компании обменят информация, материали и продукции. БНТ е член на EBU от 1993 и участва на песенния конкурс „Евровизия“ от 2005. Повече за организацията можете да научите на официалния ѝ уебсайт.

Кога могат да се публикуват песните, участващи на конкурса?
Песните не бива да са били публично изпълнявани или разпространявани преди 1 септември 2017. След тази дата всяко публично разпространение е в рамките на разрешеното от правилата на „Евровизия“.

Относно българската селекция

Защо вътрешна селекция?
Поради ограниченията във финансирането и особеностите на българския музикален пазар, решихме да заложим на подход, чрез който да можем да съсредоточим всички наши усилия и налични ресурси върху продуцирането на една, но качествена песен във всички направления. Крайната цел е България да бъде представена по достоен и професионален начин на най-голямата музикална сцена в света. В същото време се стремим да осигурим процедура, в която всеки, който отговаря на съответните изисквания да може да подаде проект.

Изискванията са твърде високи и това би спряло много желаещи.
„Евровизия“ е много голяма сцена и това носи съответната отговорност и рискове за изпълнителите. Чрез тази процедура искаме да гарантираме, че най-подготвените за предизвикателството кандидати ще защитават честта на нашата страна. Това е и причината през последните години постепенно да увеличаваме критериите, дори и това да бъде на цената да се ограничи кръгът от потенциални български представители на конкурса. „Евровизия“ е много тежък и изискващ форум и ние като продуценти на българското участие имаме отговорност не само към родната аудитория, но и към самите изпълнители, които се явяват.

Не обезкуражавате ли така много кандидати?
Не, защото покриването на минималните условия за участие е много лесно за всеки продуцент на музикално съдържание с активна продуцентска и сценична дейност на пазара. Това, което целим е тъкмо обратното – да вдъхновим потенциалните кандидати да работят сериозно и по начин, който смятаме, че ще им даде много по-високи шансове за добро представяне на конкурса ако бъдат избрани.

Колко проекта могат да се изпратят?
Няма ограничение в броя на проектите, които могат да се изпратят. Можете да ни предложите колкото смятате за необходимо, а ние ще разгледаме всеки един от тях.

Ще бъдат ли обявени и разпространени официално участващите в селекцията проекти?
Не. Всички проекти ще бъдат само за вътрешно разглеждане и няма да бъдат нито официално публикувани, или пък разпространявани. До официалното избиране на печеливш проект, правата остават на техните продуценти и те са тези, които вземат решенията къде, кога и при какви условия ще бъде публикуван техният труд. БНТ поема ангажимент за пълна конфиденциалност в това отношение.

Защо са всички тези изисквания, след като казвате, че БНТ може да изисква промени по проектите?
Нашата цел в рамките на селекцията е не да получим завършени и идеални проекти, а идеи с потенциал за последващо развитие. След като се избере даден проект, започваме да работим заедно, за да се постигне възможно най-добрият краен резултат. Поради тази причина не се тревожете ако не разполагате с идеално мастерирана песен, или перфектно описана до крайни подробности сценична концепция. На този етап от процеса се нуждаем от добри идеи, а не от съвършенство.

Защо продуцентите трябва да се ангажират финансово с проекта си и какво трябва да бъде тяхното участие?
Смятаме, че когато участниците са обвързани финансово с проекта, това носи много по-голяма мотивация във всички страни да отговорят на очакванията. Участието на „Евровизия“ освен възможност за промоция на страната ни, е и уникално поле за развитие на самите участници. Конкурсът е много мащабен и е нормално да се очаква отговорността да е споделена между всички заинтересовани страни в него.

Колко трябва да е собственото финансовото участие в подадените бюджети?
Това е решение, което всеки продуцент взима според своите възможности и желание. БНТ не поставя твърди условия и граници в това отношение.

Бюджетът и финансовото участие от страна на продуцента на песента влияе ли на крайното решение за това кой да представя България на „Евровизия“?
Не, това е изискване само що се касае до организационната страна и е за сведение на нас като организатори. Решението кой и с коя песен ще представя България на „Евровизия“ се взима само и единствено на база художествените качества на предложението.

Има ли формат който да следваме при изготвянето на документацията?
С цел да намалим формализма в селекционния процес, участниците са свободни да опишат идеите си по начин, който смятат за най-подходящ и достъпен за тях самите. Ние ще разгледаме всички проекти. Единственото важно е информацията, която се изисква по правилник, да присъства в изпратените документи.

Можем ли да се консултираме с БНТ при изготвянето на проектите?
Силно Ви препоръчваме да го сторите. Ние сме готови да Ви помогнем с всякакви съвети, насоки, контакти и обратна връзка що се касае до подготовката Ви за участие в селекцията.

След всичко казано да разбираме ли, че селекцията не е само за песен или само за изпълнител?
Да. Селекцията е за цялостни проекти и екипи.

Възможно ли е изпълнителят сам да бъде продуцент на проекта?
Теоретично е възможно един изпълнител да бъде също така продуцент и композитор едновременно.

Само продуцентски компании ли могат да се явяват?
Не. Могат да се явяват всякакви екипи, които покриват условията. Не е задължително това да са продуцентски компании. Няма пречка пред физически лица да участват като такива.