Шведски режисьор се включи в екипа на Кристиан Костов за „Евровизия“ 2017

00

Шведският режисьор и хореограф Саша Жан-Баптист се включи в екипа на Кристиан Костов за Евровизия 2017. Нейната задача е да изгради сценичната концепция при представянето на българската песен „Beautiful Mess“. Кристиан проведе няколко репетиции с нея, по време на които двамата се обединиха около идеята да се подсили поетичното усещане на песента. Ето какво ни разкри самата тя за това какво може да очакваме на сцената в Киев.

Какви са Ви първите Ви впечатления от работата с Крис?
Мисля, че това, което го описва най-добре е жизнерадостен млад изпълнител, който е много горд да представи страната си и е готов да работи изключително усърдно.

Как преминаха първите репетиции?
Кристиан напредва доста бързо и си личи, че свикнал да въздейства чрез сценичното си присъствие. Той е много наясно как да създаде динамична среда около себе си, пълна с енергия, която да бъде в синхрон с песента.

Вие сте режисьор и сценограф с опит. С кой проект се гордеете най-много досега?
Горда съм с всички мои „деца“ (смее се). Ако трябва да отлича някой проект, може би трябва да кажа за работата ми със Зара Ларсон. Тя е една от най-големите поп звезди в момента и всичко около нея се случва на изключително високо темпо. Това е сериозно предизвикателство не само в професионален, но и в чисто човешки план. Също така бих отличила работата си по различни проекти, свързани с „Евровизия“. Това е конкурс, който ми дава пълна свобода да разгърна себе си. Също така, да работиш с изпълнители, които не го правят само за себе си, а имат кауза да представят страната си, придава едно особено чувство на дълг и отговорност. По този начин важността на това, което правим се изкачва на съвсем друго ниво.

Какво Ви вдъхнови за сценичната концепция за „Beautiful Mess“?
Това, което за мен е най-въздействащото – в песента има една много особена чистота, истинска поезия. Това не е само силна поп песен, а нещо дори повече – истински впечатляващо изкуство. Също така песента пресъздава едно чувство за актуалност – тя звучи като нещо, което се случва сега и ще се случва утре. Аз обичам модерните стилове и в моята работа се стремя към тях.

Какъв елемент от песента или от характера на изпълнителя бихте искали да изпъкне в сценичното представяне?
Искам много да подчертаем този невинен образ на Кристиан и очите му. Най-успешните ми проекти досега са именно, когато успея да намеря таз чиста енергия в изпълнителите и да изградя концепция около нея. Простите неща, без излишна помпозност и отчаяно търсене на внимание насила – това са най-въздействащите и запомнящите изпълнения в днешни времена. Аз съм убедена, че ще успеем, защото имаме всички съставки. Нямам търпение да видя как ще се транслира всичко това на сцената.

Саша Жан-Баптист има дългогодишен опит като режисьор на сценични изпълнения. Тя е била артистичен директор на редица концерти и турнета на утвърдени шведски изпълнители, сред които Зара Ларсон, която през 2016 година получи наградата на MTV Europe за най-добър нов изпълнител, а на музикалните награди Грами тази година бе удостоена с най-високото отличие за певица на годината. Работата на Саша Жан-Баптист се свързва с няколко издания на песенния конкурс „Евровизия“ (2012, 2013 и 2016), а също така и с телевизионните формати в Швеция на „X Factor“ и „Swedish Idol“. От 2014 е и хореограф на някои от изпълненията в най-голямото и престижно шведско телевизионно шоу – „Мелодифестивален“.

Един коментар за “Шведски режисьор се включи в екипа на Кристиан Костов за „Евровизия“ 2017”

  1. furtdso linopv каза:

    I do love the manner in which you have presented this particular problem plus it really does provide me a lot of fodder for thought. On the other hand, coming from what precisely I have experienced, I just simply hope as other commentary pile on that people today continue to be on issue and not embark upon a soap box of the news of the day. Yet, thank you for this excellent piece and though I do not really concur with the idea in totality, I respect the viewpoint.

    00

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи събития

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username