Евровизия 2017: Първи и втори ден ден на репетиции в Киев (обзор)

00

„Евровизия“ 2017 е навсякъде в украинската столица. Билбордове, плакати и макети на логото могат да се видят на всяка крачка. В същото време около „Международния изложбен център“, който помещава събитието, динамиката на работа е лесно забележима. Стотици доброволци, техническия екип и членовете на делегациите са заети в изпълнението на своите задачи, за да създадат едно незабравимо преживяване.

Една част от участниците от тазгодишното издание вече са в Киев. В неделя и понеделник артистите от 18 държави от първия полуфинал стъпиха на сцената за първи път, а след това имаха и среща с медиите, на която споделиха как се чувстват след първите си репетиции.

Подобно на изпълнителите, акредитираните журналисти също имаха думата за това пък как те се чувстват след видяното, давайки своите оценки за изпълненията. Най-добри репетиции според тях направиха Армения, Финландия, Азербайджан, Португалия, Швеция и Молдова.

Организаторите са се погрижили за доброто настроение още от първата песен. Честта да открие „Евровизия“ 2017 се пада на Робин Бенгтсон, който започва своето изпълнение в бекстейджа. Друг акцент са бягащите пътеки, които продължават да са част от сценичната концепция на шведа и след националния финал. Като цяло няма никакви съществени промени по идеята за представянето спрямо това, което вече сме виждали от официалното видео.

От друга страна, Грузия залага на пироефекти, за да засили посланието от баладата си. Часовници, летящи градове и утопични картини представят LED екраните зад Линдита от Албания. Изея от Австралия пък е на въртяща се платформа и с близки кадри на екраните зад него. Един от основните фаворити за победа Бланш от Белгия нямаше ден и приключи деня с твърде много поводи за размисъл и пространство за подобрения. Все пак обаче, точно това е и причината да има репетиции.

И докато едни имаха поводи за тревоги, други пък се забавляваха. Славко Калезич от Черна гора не изневерява на стила си и е готов да шокира публиката винаги и на всяка цена. Акцент в представянето му е плитката му, а в пресцентъра журналистите избухнаха в аплодисменти. Това може би предвещава добри времена за Черна гора тази година? На другия край на спектъра на емоциите е обявеното за най-стабилното изпълнение до момента – това на Финландия. Журналистите ги поставиха начело на класацията в пресцентъра.

Втора според международната преса в залата, най-изненадваща, артистична и противоречива от гледна точка на сценаграфията се оказа Дихай от Азербайджан. Ще видим надраскани стени с тебешир, разпадаща се стая, човек с конска глава на стълба. Успява да създаде мрачно настроение. Поради здравословни проблеми португалския представител Салвадор не присъства, а сестра му го замества за репетициите. Запазват представянето идентично с това от националната им селекция.

Репетициите от понеделник стартираха с Деми от Гърция, която е на повдигаща се платформа и двама танцьори. Изчистена и стилна е първата репетиция на Касия Мош. Полската представителка споделя, че насочва фокуса в своята социална дейност към защитата към животни. Все пак в самото представяне не се забелязаха референции към тази част от живота на изпълнителката. Sunstroke от Молдова искрено се забавляват на сцената и по всяка вероятност също ще изпитат удоволствието на това да изпълняват два пъти своята песен – веднъж на полуфинала и още един път на финала. Изпълнението е непринудено без да изглежда аматьорско и неподготвено. Свала от Исландия влиза в ролята на sci-fi скандинавска богиня. Черно-бяло и минималистично представяне ни поднася Ховиг от Кипър.

Безапелационно в класацията на пресата в залата печели Армения. Артсвик разчита на по-ориенталска визия и движения. В края от нея се отделя компютърно генерирана птица. Словения също разчита на черно бяло, докато цветове и неонов ефект преобладават по време на латвийската песен.

 

0 коментара за “Евровизия 2017: Първи и втори ден ден на репетиции в Киев (обзор)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предстоящи събития

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username