Приключи набирането на проекти за българското участие на „Евровизия“ 2018

10

В полунощ на 29 декември приключи набирането на проекти за българското участие на „Евровизия“ 2018. Освен демо на песента, с която кандидатстват, всички потенциални български представители трябваше да представят своята идея за сценично представяне, както и приблизителен бюджет на проекта, който да позволи по-доброто организационно планиране на българското участие.

Бяха подадени общо 13 цялостни проекта – с един повече спрямо миналата година. Ако няма изненади в последните минути, това ще бъде и окончателната бройка. За разлика от миналата година обаче, сега проектите са формирани сред общо 202 получени песни. Или иначе казано – за всяко участващо в селекцията предложение, стоят приблизително 15 други, които са били разгледани. Това представлява и абсолютен рекорд за цялото българско участие от 2005 насам в различните формати на селекция, които БНТ е използвала.

Брой подадени песни през годините в зависимост от различните формати на селекция.

Качество, а не бройка

Въпреки рекорда от подадени песни в селекцията, основният фокус на този формат продължава да стои върху качеството на подадените творби. Поради тази причина все още е твърде рано да се определи дали селекцията е постигнала целта си, а именно да излъчи краен продукт, който да се бори за челните места на класирането. За да разберем дали това е така, е разработена специална система на оценяване, чийто замисъл е не само да отличи най-доброто от наличните предложения, а също така и да ги позиционира по отношение на техните обективни качества. Специално създадени фокус групи ще оценяват проектите. Членовете ще бъдат както от България, така и от различни европейски държави. Те ще са на различна възраст в целия диапазон, както и на различно ниво на експертиза по отношение на музиката и шоубизнеса. Всеки един ще гласува чрез специална онлайн платформа независимо от останалите членове и няма да знае кои други участват в съответния панел. По този начин ще се гарантира максимална обективност на резултатите.

Изненадващи участници

И тази година не липсват изненади сред подадените проекти. Прави впечатление инвазията на групи и дуети, особено на фона на миналата година, когато сред 12-те предложения нямаше нито едно, което да не е на индивидуален изпълнител. Сега в състезанието са три групи, като в някои от тях има и изпълнители, които не са българи. Интернационализирането на селекцията личи и от факта, че общо в пет от тринадесет екипа има чуждо участие под някаква форма. Сред подалите заявка за участие има и изпълнители с предишен опит на конкурса, включително и за чужда страна. Двама са били в ролята на беквокали. Други двама са се явявали като основни изпълнители, но само един от тях ще бъде в подобна светлина и сега, а другият ще бъде беквокал.

Разнообразие от стилове

Въпреки това, че всички подадени песни са на английски, не липсва разнообразие в стиловете. По отношение на ритъма има предложения в целия спектър – бързи, бавни и mid-tempo. В някои от песните има отчетливо RnB влияние, други залагат на изпитани класически композиции. Сред предложенията има и песен в стил реге.  По-голяма част от подадените проекти залагат на комерсиално звучене.

Вълнуващи новини? Да, но през месец март…

Въпреки че приключи една важна част от селекционния процес, все още предстои доста сериозна работа преди следващата българска песен на „Евровизия“ да излезе на бял свят. Това ще се случи през месец март, когато ще обявим и изпълнителя, който ще се представи на конкурса в Лисабон. Едно е ясно – налице са всички предпоставки за ново достойно представяне на България на конкурса след четвъртото място на Поли Генова през 2016-а и второто на Кристиан Костов тази година.

4 коментара за “Приключи набирането на проекти за българското участие на „Евровизия“ 2018”

 1. Георги каза:

  Когато карате други държави да изберат изпълнителя ни, ще бъде безполезно... Зависи от кой държави са хората който ще гласуват. Например ако са държави който ще участват в Евровизия,то тогава те няма да ни помогнат да изберем най-добрата песен а някоя не толкова добра. Затова дано избирането на изпълнителя и песента бъде като миналата и по-миналага година...☺

  11
  • Деян Йорданов каза:

   Изборът е точно като миналата и по-миналата година. Тогава използвахме почти идентична система за гласуване. Групите са така формирани, че да засечем евентуални такива проблеми и не са само от чужбина. Извън това, избрали сме хора, на които имаме доверие за честна и обективна оценка. Хора с доказан професионализъм и експертиза.

   10
 2. koynov каза:

  А какъв е смисъла да се крият имената на участниците? Какво пречи да се публикува списък на заявiлите участие, кому ще навреди? Хем феновете ще има какво да обсъждат, вместо нескочаеми спекулации за имена, които дори не им е минавало през акъла да се явяват.

  10
 3. ManyVogy каза:

  В сети целый ряд полезных заметок о беременности и роддомах, но они какие-то неконкретные. Нет наименований перинатальных центров, адресов, рекомендаций настоящих докторов. А желательно бы увидеть последнюю информацию, важную в данном году – с новейшими технологиями, тарифами и новостями.
  Безупречно, чтобы еще и позновательная инфа для будущих и настоящих матерей. Все это обнаружила именно тут. Четко, определенно, с образцами из реальной жизни, консультациями специалистов. Часто захожу на интернет-сайт, когда чадо хворает.
  [url=http://mamatam.ru/anna-xilkevich-snova-beremenna-ili-eto-shutka]хилькевич беременна[/url]

  00

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *